De Tijdtemmer

compositie en live muziek voor muzikaal-beeldend theatervoorstelling van WIThWIT

///

Welke kleur heeft de tijd? Doden wij hem of doodt hij ons?
Kies jij het moment dat je iets doet of kiest het moment jou?
Is geluk groter dan verdriet of is het omgekeerd? Kan je rijker worden als je iets verliest?
Kan missen je ook gelukkig maken?
Kan je het verleden veranderen? En zou je dat willen?

Een oude man op scène, een uitvinder, een kunstenaar, een sjamaan. Door schaduwbeelden, tekeningen en muziek neemt hij ons mee op een woordeloze tocht door zijn verleden. Hij toont hoe hij afscheid moest nemen van zijn geliefde meisje en hoe dit afscheid hem op wonderbaarlijke plekken bracht. Een reis die ronddraait in de tijd en verschillende werelden doorkruist: Landschappen van herinneringen, herinneringen van landschappen. Tot we op opnieuw aan het einde komen… Kan je een einde maken aan het Einde?

Deze woordeloze voorstelling (8+) toont een wonderlijke figuur in een beeldende installatie vol visuele en muzikale verrassingen.

Ik had mezelf bij de start van deze creatie voorop gesteld om zo veel mogelijk live te spelen. Er is dan ook veel elektrische gitaar, synths en zang in de tracks geslopen. De samples in Ableton live zijn via een midi controller maximaal speelbaar en hands-on gehouden. Dat maakt de interactie met Kurt, Freija en Erki op scène des te spannender, intens. Zo kan elke voorstelling opnieuw zijn eigen specifieke verhaal vertellen naargelang de energie van het moment, de zaal, het publiek. Ook summiere live bruitage met stenen maakt de klank tastbaar en levend.

In de creatiefase maakte ik samen met Erki ook enkele geluidsinstallaties / instrumenten. Sommigen haalden de voorstelling niet (kill your darlings). Maar de ‘kloppers’ kregen alvast een prominente plaats om de changementen te structureren.

concept: Erki De Vries en Freija Van Esbroeck | scenografie en animaties: Erki De Vries en Freija Van Esbroeck | spel: Kurt Vandendriessche | muziek: Ruben Nachtergaele | regie: Michiel Alberts | dramaturgie: Ruth Mariën | montage: Anaïs Negre | coach animatie Paul Delissen | kostuums: Kristin Vanden Bosch | productie: WIThWIT vzw | coproductie: HET LAB-Hasselt, Het Laatste Bedrijf | in samenwerking met: Theater FroeFroe, De Warande, Hetpaleis, Walpurgis en De Grote Post.

Deze voorstelling kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Gallop Tax Shelter, de Vlaamse Overheid en stad Antwerpen

Met dank aan Barbara Raes, Ilse Daems en Annemie Buytaert