Fietol

geluidsinstallatiewerk

In de lente van 2015 dompelde ik mij gewapend met opnameapparatuur onder in de Fiertel. De ommegang heeft mij altijd erg gefascineerd, niet alleen als cultureel/religieus fenomeen maar ook als sociale gebeurtenis en als ruimtelijk ritueel. Je stapt de randen van je territorium af. Er zijn verschillende tempi en perspectiefwisselingen: soms zit je middenin de massa en volg je de kadans; soms word je gepasseerd of versnel je zelf. Nu en dan sta je stil en stapt iedereen je voorbij. Ondertussen zijn er gesprekken, met bekenden en onbekenden, soms luchtig, soms onverwacht intiem.

De montage is chronologisch: De tocht met zijn dwingend tijdschema eist respect. De opstelling van de speakers volgt uit het cyclisch karakter van de Fiertel (een grote lus met enkele kleine lussen onderweg). De lange tocht van zo’n 8 uur is gecondenseerd in anderhalf uur. En toch is juist de traagheid belangrijk in dit werk. Soms gebeurt er een hele tijd niets spectaculairs en zitten de verhalen in de kleine geluiden en flarden gesprekken. En dan is daar plots weer het schrijn met de de bellen van de Belleman die bezweren als een soort mantra: “BERLING BERLANG”. Een klank die al eeuwenlang dezelfde is.

Ruben Nachtergaele: concept en productie, CC de Ververij: coproductie, Maggy De Wolf: het textielwerk, foto: Ruf Nachtergaele. Dank aan Aifoon voor de opnameapparatuur en Jan Leconte voor geduld en enthousiasme.

 

2015-05-31 14.19.11

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

2015-05-31-10-16-13

2015-05-31-16-45-31

????????????????????????????????????