Stof en as / AMOK

Stof en as is een site – specific werk over vergankelijkheid en transformatie en blijft ook zelf evolueren. De afstandsregels die Covid 19 met zich meebrengt bracht me bij een electronisch versterkte versie van de oorspronkelijk akoestische performance.

Deze keer speel ik in de Sint-Godelieveabdij in Brugge op Sunday Service, de afsluiter van het Brugse stadsfestival AMOK van kunstencentrum KAAP.

Tijdens Sunday Service creëren we tijd en ruimte om op verschillende manieren in ontmoeting te gaan met kunstenaars en met elkaar. We komen samen rond het ritueel van een maaltijd en genieten met z’n allen van een concert van percussioniste Karen Willems en sitarspeler Nicolas Mortelmans.

De Indische Bhumika Parekh serveert de lunch, met een verhaal in één van haar “Hindu Bowls”. Het is haar poging om in Europa rituelen en gewoontes uit haar geboorteland te delen en ons te inspireren.

Daarnaast verrassen kunstenaars ons met nieuwe creaties die zijn ontstaan tijdens AMOK en krijgen we de kans om stil te staan bij mogelijke nieuwe rituelen. Je wordt uitgenodigd om even de tafel te verlaten voor een ontmoeting met één van de artiesten in één van de bijzondere locaties van de Sint-Godelieveabdij.

In Sunday Service komen alle grote en kleine rituelen die zich ontwikkelden tijdens AMOK samen.

Concert Nicolas Mortelmans & Karen Willems
De percussioniste Karen Willems creëert samen met sitarspeler Nicolas Mortelmans een unieke compositie tijdens het festival die ze samen zullen brengen tijdens de Sunday Service.

Salomé Mooij – Het Nest
In Het Nest word je uitgenodigd om deel te nemen aan een experiment: samen bouwen als gesprek. Daarbij laten we ons leiden door de architectuur van vogels. We zullen samen een nest bouwen in de publieke ruimte.

Ruben Nachtergaele – Stof en As

“Stof en As is een site-specifieke luisterperformance. De performance speelt in een gebouw of ruimte ‘in transitie’, tussen twee bestemmingen in. De herinnering aan de vroegere functie geeft lading aan het ritueel.”

Stijn Dickel – Phonorama

Geluidskunstenaar Stijn Dickel zal samen met Karen Willems een geluidschoreografie verzorgen.

Barbara Raes & Colin H. Van Eeckhout – Omarme
Barbara en Colin zijn gefascineerd door het brengen van offers, afscheidsrituelen, zorg en pijn. Speciaal voor deze editie van AMOK creëren ze een vuurritueel, één op één. Een zachtsterk ritueel. Omarm dit allesverterende vuur.

Eva De Groote – Vergeef Mij
Je wandelt in een kloostertuin. In het gezelschap van een herinnering, een kleine spijt. Dat ene moment, dat specifieke voorval, zit opgeslagen in een hoekje van je lichaam. Vandaag zet je de ramen open. De wind neemt je woorden en je zuchten mee. Voor een reis langs nieuwe oorden.

Podcast – De Fabelachtige Stad
De Fabelachtige Stad is een podcast waarin zes stedelingen geportretteerd worden. Vertrekpunt is een memorabele ontmoeting tussen mens en dier. In de voorstelling zijn het de dieren uit de verhalen die de draad oppikken.

Een project van Ruben Nachtergaele en Eva De Groote met illustraties van Randall Casaer

Chef Bhumi – Hindu Bowls
Goed gevulde kleurrijke kommetjes geïnspireerd op verhalen en mythen van de Indiase Goden. Bij elke bowl hoort een unieke afbeelding en een apart verhaal gelinkt aan vegetarisch eten! Laat je smaakpapillen maar lekker verwennen!