De schaar van de Tsaar

muziek voor theatervoorstelling voor kinderen, jongeren én volwassenen van Het Kwartier ism Corpus Ca.

aff-tsaar2-265x375– ik ben de papa
– ik ben de mama
– ik ben het kind
– en morgen is het mijn beurt
– dan ben ik de papa
– en ik de mama
– en ik het kind

In een verlaten kamer leven drie mensen. Van een wereld buiten de kamer hebben ze geen weet. Ze doen wat ze willen hoe ze denken dat het moet. Alles loopt fout, alles gaat goed. Dan komt er iemand binnen, met andere regels en gewoontes.

“Elke regel die een kind wordt opgelegd is een verzonnen grens, die evengoed ergens anders zou kunnen liggen. Door een nieuwe mini-maatschappij op scène te bouwen (zoals ook elk gezin er één is) tonen we de absurditeit van regels, en hoe die regels in de weg kunnen zitten om met elkaar om te gaan. De ander wordt vandaag steeds meer als bedreiging in plaats van als verrijking ervaren. In De schaar van de tsaar komt dit alles samen in de vraag: wat breek je, de regels of de ander?” – Freek Mariën

 

“Territorium, autoriteit, normaliteit, identiteit, integratie: De schaar van de tsaar vertaalt zowat alle grote kwesties in het klein. Die kunst van de vereenvoudiging weet regisseur Freek Mariën in zijn erg gelaagde en geslaagde tekst treffend te vatten. ‘Wie is de baas?’: meer dan deze vier woorden heeft hij niet nodig om een complex vraagstuk als migratie kraakhelder inzichtelijk te maken voor kinderen.”Wouter Hillaert, De Standaard.

 

Mijn opdracht bestond er in om hier geluid te ontwerpen dat de abstracte wereld op scène concretiseert. Het zeer fysieke theaterspel kon wel wat dynamische triggers voor timing gebruiken in het geluid. Tegelijk komt het spel en de beweging op de eerste plaats. Door een constant evoluerend thema te componeren met steeds veranderende accenten, glitches en kleuren kon ik een bijzondere, autonome wereld oproepen met een bizarre energie. Tegelijk wou ik genoeg opening bieden aan het spel van de acteurs en de verbeelding van de toeschouwer. Het was een evenwichtsoefening om de dramaturgische en psychologische boog mee vorm te geven in het geluid zonder teveel als medium op de voorgrond te treden.


 

Van en met Sofie Van den Bossche, Tom Van der Velde, Saskia Verstiggel en Lobke Leirens Tekst en regie Freek Mariën Decor en lichtontwerp Timme Afschrift Coaching Johan Knuts Kostuum Niké Moens Muziek Ruben Nachtergaele Dramaturgie Ruth Mariën Techniek Bram Waelkens Educatieve omkadering STAU Zakelijke ondersteuning DRIFT Met dank aan Larf, kc De Werf, Vooruit, Destelheide Met steun van de Vlaamse Overheid, Vlaams Fonds voor de Letteren, Krokusfestival, Villanella, CC Mechelen, De Warande