Thuis zijn voor het Donker

sound design voor theaterproject met Vrouwen zonder papieren.

“Van het moment dat de wekker afgaat

tot wanneer je er ‘s nachts bij neervalt
en alle kleine revoluties ertussen

Een dag in het leven van moeders en kinderen zonder papieren”

 

 

Dit seizoen ontwikkelt Victoria Deluxe samen met Tine Brouckaert en Rona Kennedy het sociaalartistieke projectThuis zijn voor het Donker.’ Dit bijzondere project gaat uit van een vierjarig etnografisch doctoraatsonderzoek dat Tine Brouckaert heeft uitgevoerd in samenwerking met moeders zonder papieren.

Tine werkte en leefde samen met vrouwen zonder papieren uit de meest uiteenlopende niet-Europese landen. Ze ging op zoek naar de manier waarop deze vrouwen en moeders burgerschap baren, niet alleen voor zichzelf maar voor hun kinderen in het bijzonder.

Terwijl moeders zonder papieren vaak als slachtoffers worden benaderd ging Tine als onderzoekster op zoek naar de verborgen expertise en de soorten kracht die deze vrouwen vertegenwoordigen.

Toen Ann Huybens i.s.m. de Koning Boudewijnstichting de eerste prijs van het Fonds Ann Huybens toekende aan haar doctoraatsonderzoek, zocht Tine meteen hoe ze op basis van haar onderzoek een sociaalartistiek project kon ontwikkelen. Vrij snel werd de theatermaakster Rona Kennedy aangesproken om samen met een groepje moeders zonder papieren een theatervoorstelling te maken gebaseerd op het doctoraatstraject.

 

Een creatie van Aneta, Angela, Annie, Engracia, Maritza, Narges, Natasha en Tlaitmes / regie Rona Kennedy / productie van Victoria Deluxe / Regie assistent Helena Elshout/ Zangcoach  Adimilola Oduwole / Sound design Ruben Nachtegaele / Licht en techniek Ewoud Dutellie, Salim Louati / Dank aan Anja Claeys, Anne De Bruyne, Dominique Willaert, Gertrude Van Acker, Kaat Malfroit, Maria Mareen, Marion Moreau, Shirin Rabi,  & alle vrouwen die deelnamen aan de theater workshops i.s.m. Gams in het Rode Kruis vluchtelingencentrum in Kapellen en het Koerdische instituut te Brussel

TZvhD_3

TZvhD_2

TZvhD_1