het warenhuis / Land van Axel

Sound design voor museum in Axel i.s.m Madoc.

Het Warenhuis, Museum Het Land van Axel is een streekmuseum met in de collectie archeologische vondsten, klederdracht, landbouwwerktuigen en unieke verzamelingen van vroegere bewoners. Tentoonstellingsbouwer Madoc ontwikkelde een parcours waarin de spanning tussen oud en nieuw is duidelijk voelbaar is.

I.s.m. Luc Dewaele van de Lichte Cavalerie, scènograaf Koen Bovée, en voorzitter Piet de Blaeij, maak ik geluid bij de tentoonstelling. Eén van de uitdagingen is de ‘mini-storytelling’ bij een reeks landbouwwerktuigen. We willen de oude werktuigen tot leven te wekken, de verbeelding prikkelen en tegelijk authentiek de werking illustreren. De meeste werktuigen zijn geconserveerd, dus niet meer echt te gebruiken. Ik ga dus thuis in de studio en op locatie aan de slag met deeg, kriepende tandwielen, en enkele bakken aarde. Heerlijk spelen: veel foley acting, maar dan wel non-sync. Kwaliteit is het einddoel: Robert Pirsig indachtig ben ik achtereenvolgens een boerenpaard, een ploegschaar, een kluit aarde, 5 liter ontroomde melk, varkensbloed, vier stevige boeren en een handvol graankorrels.

(Als 80% vegetariër is het een grote uitdaging om de slachting van een varken na te spelen met pompoen, aubergine en komkommer.)