C Mine expeditie

Cmine_TVG_1

Binnen het team van Nu architecten ontwikkelde ik het geluidsontwerp voor ‘C Mine expeditie’ in Genk, een avontuurlijke tocht door de ventilatietunnels van de mijn van Winterslag. Het parcours focust op zintuiglijke beleving en prikkelt de verbeelding.

Architect Halewijn Lievens op  ‘de wereld morgen’:

“We wilden met ons team echt iets maken dat verder gaat dan enkel ruimtes vullen met technologische hoogstandjes. De ventilatietunnels roepen een bijzondere sfeer op. Die probeerden we te behouden tijdens het hele bezoek De verhalen in de geheugenkokers brengen de bezoeker op een indirecte manier naar de leefwereld van de mijnwerkers. We hebben voor nieuwe verhalen gekozen, die uiteraard wel rond het thema draaien. Dat is eigenlijk typisch voor dit project.”

Naast de geheugenkokers is er ook een geluidscel, waar je met authentieke geluiden je eigen mijnsound kan creëren. … Ook is er de panoramakijker. Dit speciaal ontwikkelde technologische hoogstandje is een soort digitale periscoop, die je een overzicht geeft van de geschiedenis van de Limburgse mijnbouw. Via een draai aan het rad, ga je verder in de tijd.”

 

 

 

 

 

‘het geheugen’

een serie van 5 video-installaties met 5.1 surround in een permanente constructie:

Ben Mira: script: Pascale Platel, beeld: Yacine Talabi,  muziek & sound design: Ruben Nachtergaele

kanarie: concept: Pol Heyvaert, sound design Ruben Nachtergaele

Tot het vallen van de duivenscript: Bart Moeyaert, beeld: Joke Liberge, sound design: Ruben Nachtergaele

cell 4: script: Luuk Gruwez, beeld: Stephan van Fleteren , sound design: Stef Van Alsenoy

cell 5: concept: nu architecten &  Stijn Meuris, beeld: dutch iglo, mastering: Ruben Nachtergaele

 

 

 

interactive geluidscel

Een achthoekige ruimte waar bezoekers hun eigen klanklandschap construeren op basis van geluiden uit het ondergrondse. De gebruikers-interface refereert speels aan de typologie van de bedieningspanelen uit de mijnindustrie. De geluiden-pool omvat eigen field recordings, historische opnames en creatieve interpretaties van de ondergrondse atmosfeer en activiteiten.

 

 

 

Echo put

Bovenaan de 800m diepe schacht plaatsten we een rooster. De echo evoceert de immense diepte onder je voeten.

 

 

 

wandelende verhalen

Na hun werk in de put keerden de kompels door de ‘zwarte gang’ terug naar de douches. De ‘witte gang’ bracht de verse ploeg naar de lift om af te dalen. In deze gangen reconstrueerden we  conversaties en de innerlijke gedachtenstroom van de wandelende mijnwerkers.

In nauw overleg met installateur videocenter werd de audio geïmplementeerd op de site. Twee arrays van 32 speakers (64 discrete channels) distribueren het geluid door de 100m lange tunnel en re-enacten zo letterlijk de wandelende kompels.  De conversaties zijn opgenomen in mijn mobiele project-studio, bij de mannen van het ‘mijn verleden’ in Waterschei. Het was een geweldige ervaring om met Xavier, Bartho, Berke te werken en te improviseren. Inge Kerfs hielp de klus productioneel te klaren.